Formulari de cerca

Ermita de Les Santes

Este santuari està enclavat en el barranc del mateix nom, en el terme municipal de Cabanes. Va ser construïda com a lloc de culte i pelegrinatge consagrat a les santes Llúcia i Àgueda. En l'actualitat, l'ermita compta amb una zona recreativa i una font de fresques aigües molt apreciades pels pobletans.

Ruta Les Santes. Duració anada/tornada: 2 hores - desnivell: 150 m.
Esta ruta recorre una de les zones més fresques del paratge. Comença el nostre passeig en l'Ermita dels Santes. Partirem des de la part posterior de l'ermita per la pista que discorre cap al sud-oest. Esta pista servix durant un bon tram com a frontera del Paratge Natural: aquells terrenys que veurem a la nostra esquerra estaran enclavats en la zona protegida.

El camí comença amb una suau pujada entre pins i abundant matoll. Brucs, llentiscles, alborços i margallons fan d'esta pineda una mena de selva impenetrable en molts trams.Prompte veurem com a la nostra dreta la vegetació va sent substituïda per bancals cultivats d'ametlers i garroferes. A la nostra esquerra el barranc es fa més profund i entre l'espessa pineda de pi roig (Pinus pinaster) apareixen grans mates de falagueres (Pteridium aquilinum), nombroses enfiladisses com les mare-selves (Lonicera implexa) i la sarsa (Smilax aspera), etc. La pista contínua esguitada per alzines, muts testimonis del que en altres temps van ser estes pinedes.
Prompte arribarem a una de les zones geològicament més interessants de tot el Paratge. La pista transcorre sobre un aflorament de pissarres, les roques més antigues que podem observar sobre les quals s'assenta territori valencià, on no és fàcil trobar estos tipus de formacions. Es tracta de pissarres del paleozoic, amb més de 230 milions d'anys d'antiguitat. A la nostra dreta podem observar uns grans penyals calcaris, la Marmudella, on amb uns bons prismàtics podem observar algunes aus rupícoles (roquers, soliguers, esterrossadors...). Arribarem a un dels punts més alts del nostre itinerari, a 400 m. s. n. m. És bon moment per a admirar les cimes del Bartolo, les verdes ombries de la Pobla i les cridaneres formacions rocoses on el roig tiny de roig el paisatge. Girem a l'esquerra per una senda i entre estepars ens anem endinsant en l'espessa pineda. A la nostra dreta podem divisar el Barranc de la Porquereta i, al fons, La Pobla Tornesa. Sobre el roig sòl seguim el nostre itinerari, deixant a la dreta una escarpada però bella senda que ens conduiria al Bartolo.
Ens anem endinsant entre una densa vegetació on podem sentir la frescor de l'ambient. La presència de mare-selves, hedres i sarses ens confirma la humitat d'estos barrancs. En la vessant situada a la nostra dreta podem observar els nombrosos alborços i admirar com brillen els seus fulls al sol.

Parada 1:
En este punt podem observar les diferents muntanyes. Cap a l'oest, a la llunyania, s'alça el Penyagolosa (1.813 m.). I enfront de nosaltres, el Barranc de les Santes ens oferix la visió d'un bosc en un bon estat de conservació. Són nombrosos els animals que habiten estes terres. Prova d'això són les marques que ens trobarem en tot el recorregut: excrements de genetes (Genetta genetta), Mostela(Mussola nivalis) i rabosots (Vulpes vulpes), plomes de tudó (Columba alumbus) empremtes, etc. Un clar exemple són les basses de fang on el porc senglar (Els seus scrofa) pren el seu agradable bany per a llevar-se els paràsits, posteriorment es refrega en els troncs omplint-los de fang. És este tram un lloc privilegiat per trobar-se en ell molts tipus diferents d'estepes, destacant per la seua raresa l'estepa mascle (Cistus populifolius).

Després de seguir per la senda en un tram pla i després descendent, arribem a la pista, que ve des del Bartolo, on girem a l'esquerra. La pista discorre entre un pineda que va guanyant en densitat, en varietat d'espècies i en grandària. En els barrancs més ombrívols, hi ha exemplars de llentiscles i alborços que arriben a superar els 5 metres d'altura. Seguint la pista, arribarem al màxim profund del barranc on tornarem a l'Ermita de les Santes, punt d'inici del nostre recorregut. Atenció als dos enormes roures (Quercus faginea) enfront de l'ermita, en l'altra vora del barranc.

 

Imatges: 
Ermita de Les Santes
Les Santes
Les Santes
El Bartolo
Site developed with Drupal