Formulari de cerca

El Desert De Les Palmes

El desert de les palmes

El Paratge Natural del Desert de les Palmes se situa en la província de Castelló i forma part de cinc termes municipals: Cabanes, Benicàssim, La Pobla Tornesa, Borriol i Castelló de la Plana. S'enclava en una muntanya litoral de la comarca de la Plana Alta, paral·lela a la costa, amb abundants crestes i penyals. La superfície protegida ocupa un total de 3.200 ha. El relleu és abrupte i aconseguix la seua cota màxima en el pic del Bartolo amb 729 m.

Des del punt de vista geològic el massís del Desert de les Palmes i la Serra de les Santes configuren part d'un gran plec anticlinal on el Paleozoic constituïx el nucli de l'estructura. Este apareix recobert per una sèrie triàsica bàsicament detrítica (arenosa roja o roig). El Juràssic i el Cretaci, bàsicament carbonatats, apareixen sobre el Triàsic. Tota l'estructura es veu en gran manera afectada per un sistema de falles NNE.
 

El desert de les palmes

La presència de pissarra i la gran superfície ocupada per les roques de roig conferixen a esta zona un estatus especial dins de la geologia valenciana i faciliten la presència de comunitats vegetals singulars. És precisament l'abundància d'este roig, la que configura la imatge de la serra, ja que el característic color roig d'estos silicats tiny el paratge.
 

El clima del Paratge es caracteritza per ser clarament mediterrani, però la seua situació pròxima al mar fa que existisquen unes característiques climàtiques especials, a causa dels vents de Llevant, que carregats d'humitat provoquen la presència habitual de boires i permeten l'existència de microclimes més humits.
La temperatura mitjana anual en la cima del Bartolo és de 13.4 °C.

Aves en el desierto de las palmas Les màximes aconseguixen els 30 ºC (juliol i agost), arribant les mínimes als -5 ºC (hivern), època en què poden produir-se nevades de poca intensitat. La precipitació mitjana anual és pròxima als 600 mm, amb màxims a la primavera (maig) i a finals d'estiu-tardor (setembre). Són pluges, a vegades de caràcter torrencial, la qual cosa pot provocar problemes d'erosió en les zones amb escassa cobertura vegetal.

En el Paratge Natural del Desert de les Palmes s'han registrat més de 120 espècies d'aus, sent el grup de vertebrats més nombrós.
Història:
Crida poderosament l'atenció la denominació de desert a estes muntanyes quan sens dubte són les que presenten la vegetació més frondosa de tot l'entorn. El terme té un origen històric i no paisatgístic, ja que en 1697 es va instal·lar en estos paratges una comunitat de religiosos carmelites, l'orde de la qual denomina ‘deserts' als llocs dedicats al retir espiritual lluny del mundanal soroll. Com en la zona abunden especialment els margallons (Chamaerops humilis), tot el paratge va passar a denominar-se ‘Desert de les Palmes'. La presència dels carmelites ha deixat dos dels edificis més interessants del paratge: l'antic Monestir, i el Monestir nou on s'allotgen en l'actualitat els monjos. A més el paratge compta amb una sèrie de ruïnes i construccions de notable interés com els castells de Miravet i Montornés, l'ermita de les Santes i, sobretot, el Castell Vell i l'ermita de la Magdalena, antic emplaçament de la població de Castelló abans del seu trasllat a la plana. L'agricultura predominant en el paratge contrasta amb l'existent en la pròxima marjalería on hi ha un monocultiu de tarongers. Ací predominen els ametlers, les garroferes i les oliveres, amb la presència de fruiters al voltant de Cabanes. Fonamentalment són cultius de secà capaç de superar els durs períodes de sequera. La ramaderia basada fonamentalment en ramats d'ovelles i cabres, ha anat desapareixent sent substituïda en l'actualitat per ramaderies de bous braus.

Com arribar:
L'accés al Paratge Natural es realitza per la carretera N-340 direcció a Barcelona, abans d'arribar a Benicàssim s'agafa el desviació a la carretera local CS-V-8001 que unix l'Ermita de la Magdalena amb Benicàssim i passa pel Desert de les Palmes. L'accés al Desert des de Benicàssim està situat en l'eixida del poble i prenent la mateixa carretera local CS-V-8001. Si circula per l'autopista A-7, haurà de deixar-la per l'eixida Castelló nord-Benicàssim per a accedir a les voltants del Desert. També podem accedir al Paratge Natural des de Borriol, La Pobla Tornesa o Cabanes per la carretera CS-238

 

Imatges: 
dpalmes4-bis.JPG
dpalmes5-bis.JPG
Site developed with Drupal