Formulari de cerca

Història

Panorámica

Arco Romano

Castillo de Miravet

Naranjos

Les Santes
  Encara que pareix que Cabanes va ser fundada en l'època romana com una mansió de la via Augusta - hui Camí dels Romans- amb el nom d'Ildum, la població actual va nàixer en 1243 com un dels pobles del districte foral de Miravet. La seua puixança en tots els ordes va fer que en 1575 se li annexaren al seu terme els dels antics castells d'Albalat (La Ribera) i Miravet, motiu pel qual va adoptar llavors com a escut un castell amb tres torres.

Actualment la població compta amb un cens de 2738 habitants i està ubicada en un tossal a 294 metres d'altitud, sent el terreny muntanyós en l'interior i pla en el litoral. El seu terme municipal ocupa una extensió de 131´50 quilòmetres quadrats i està limitat pels termes d'Orpesa, Benicàssim, Pobla Tornesa, Vilafamés, Vall D'Alba, Benlloch, Torreblanca i el mar Mediterrani.

La vila de Cabanes es troba en la Plana Alta i està situada a 26 km. de Castelló de la Plana.

La seua extensa demarcació es dividix en diverses entitats de població: Cabanes, El Borseral, L'Empalme, La Font-Talla, Mes d'Enqueixa, El Polido, Les Santes, Torre la Sal, Venda de Sant Antoni-estació i el Ventorrillo>

El clima és mediterrani, temperat i saludable, sent els vents dominants la tramuntana i el llevant, el qual provoca les pluges entre octubre i abril.

El seu terreny és prou accidentat, corresponent la major part de la seua estratigrafia al cretaci inferior, i en la part sud, al triàsic. Les muntanyes més importants són Gaidó (481 m), Masmudella (541 m), Alt del Colomer (708 m), Serra de les Santes (655 m), Agulles de Santa Agueda (537 m), Sufera (501 m), muntanya del Castell de Miravet (286 m), Ferradura (501 m), Mortórum (241 m), Serra de Na Vives (241 m), Tossal Va calar (325 m), Fontanelles (285m), etc...
En el terme municipal hi ha les fonts de Miravet, Font-Tallà, Font del El Campello, Perelló, Mes de Roc i dels Santes, la qual abastix d'aigua a la població i és considerada l'aigua més pura de la comarca amb 15,5 hidromètrics.

La distribució agrícola ocupa una superfície llaurada de 4821 hectàrees, no llaurada de 7525 Hi ha., i de terrenys improductius 805, els quals al seu torn es distribuïxen en 12023 Hi ha. de secà i 1127 Hi ha. de regadiu que totalitzen 13150 Hi ha. Les seues principals produccions són ametles, tarongers, oliveres, etc. Quant a la ramaderia predomina el vaquí, de llana i cabrum.

El terme és ric en espais naturals, en el mateix es troba el Paratge Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca que és una zona humida important de la Comunitat Valenciana, així com el Paratge dels dinyes-los Santes que constituïx un espai singular d'una gran importància paisatgística i mediambiental.

 

Imatges: 
Site developed with Drupal